Sådan kommer I igennem krisen skridt for skridt

Parterapeuten siger: Sådan kommer I igennem utroskabs-krisen

Jeg er ikke dommer over ret og forkert, jeg er til gengæld professionel ordstyrer, teoretiker og mægler.

Der er en tendens til at der skal udpeges en krænker og et offer i enhver konflikt, eksempelvis i sager hvor den ene i et parforhold ikke har været monogam. Så ser man oftest den utro, som krænkeren og den anden part, som offeret. Det er standard dommen. Jeg tror dog ikke på at hverken den ene eller anden rolle er konstruktiv, når man arbejder med en problematik, hvor begge parter befinder sig i en krise situation.

For at være orienteret mod en fremtid, hvor begge stadig har lyst til at indgå i det partnerskab, som et parforhold er (parforhold= samarbejde til glæde og gavn for begge parter) bliver vi nødt til at se på, hvor tilliden er røget. Hvorfor kan du ikke være ærlig om dine behov? Har du en overbevisning om, at du ikke har ret til at stille krav? Taler I overhovedet sammen og ikke mindst: forstår i at sætte jer i hinandens sted?

Jeg ser eksempelvis utroskab, gentagne konflikter om små dagligdags ting, et stort behov for kontrol mv. som symtomer på

-manglende tillid

-manglende evne til at kommunikere

-uafstemte forventninger til hinanden

-et tegn på ikke at være sig selv tro (med alt hvad det indebærer)

 

Så kommer næste skridt i processen: Accept!

At accepterer at din partner ikke er lige som dig, ikke ser verden lige som dig, ikke har de samme tanke og handle mønstre, som du selv har.

Til sidst og ikke mindst kommer: Tilgivelsen.

Du skal ikke tilgive din kæreste for at have krænket dig, på den ene eller anden måde, for din partners skyld. Du skal tilgive for din egen skyld. Fordi den knude i maven ikke gavner dig. Din mistillid hæmmer dig i dine relationer og når du holder fast i din vrede, sætter du dig selv lysår tilbage i din selvudvikling.

Man kan umiddelbart tænke at det sidste trin, tilgivelsen, er det sværeste men når du når dertil, er det en lettelse.

Jeg ønsker dig held og lykke på din rejse.